Τι είναι το Blockchain;
Το Blockchain είναι ένα ψηφιακό, αποκεντρωμένο σύστημα καταγραφής δεδομένων που αποθηκεύει πληροφορίες σε μπλοκ, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με κρυπτογραφία, δημιουργώντας μια αλυσίδα μπλοκ.
Πως λειτουργεί;
Πριν γνωρίσουμε το Bitcoin, οφείλουμε να γνωρίσουμε τι είναι το Blockchain. Η τεχνολογία του blockchain δεν αφορά μόνο τα κρυπτονομίσματα. Στα κρυπτονομίσματα καταφέρνει απλά να ”κουμπώσει” απόλυτα την εφαρμογή του. Ήταν βέβαια η πρώτη χρήση αυτής της τεχνολογίας, όμως είναι ικανό για πολλές περισσότερες εφαρμογές. Παράλληλα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει μόνο ένα blockchain.
Με τον όρο αυτό, εννοούμε μια σειρά από τεχνολογίες υπολογιστών που κάνουν αποκεντρωμένη καταγραφή, διανομή και εποπτεία δεδομένων. Αποκεντρωμένη καταγραφή ονομάζουμε την διαδικασία συλλογής δεδομένων ή πληροφοριών από διάφορες τοποθεσίες. Πρακτικά μπορούμε να πούμε ότι το blockchain μπορεί να βρει εφαρμογή σε διάφορες οικονομικές συναλλαγές, εκλογικές διαδικασίες, συμβόλαια, ιατρικά δεδομένα κ.α. Εφόσον όμως τα έχουμε λύσει αυτά τα προβλήματα, τι διαφορετικό μπορεί να φέρει το blockchain στη ζωή μας;
Κατανόηση της τεχνολογίας του blockchain
Για να γίνει αντιληπτή η επανάσταση που φέρνει αυτή η τεχνολογία πρέπει να την κατανοήσουμε πρακτικά. Για να γίνει αυτό ,ξεκινάμε με απλές σκέψεις, όπως για παράδειγμα μια γενική καταγραφή δεδομένων σε ένα λογιστικό βιβλίο. Σκεφτείτε το blockchain σαν κύβους που συνδέονται μεταξύ τους με μια χρονική αλυσίδα και σχηματίζουν μια συνεχή γραμμή. Τους κύβους αυτούς τους ονομάζουμε blocks και έτσι έχουμε μια χρονική συνεχόμενη αλυσίδα(=chain) από blocks, εξού και η ονομασία blockchain. Αυτά τα blocks περιέχουν διάφορα δεδομένα.
Πώς διαμορφώνουμε νέα δεδομένα στο Blockchain;
Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να κάνουμε μια αλλαγή τώρα στα δεδομένα που έχουμε σε ένα από αυτά τα blocks. Στην περίπτωση του blockchain δεν σβήνουμε και ξανά γραφούμε τα δεδομένα που άλλαξαν στο ίδιο block. Αντ’ αυτού δημιουργούμε ένα καινούριο block και καταγράφουμε ότι η Χ πληροφορία άλλαξε σε Ψ , την συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα (δηλ. μέθοδος λογιστικών βιβλίων). Το blockchain μπορεί να μείνει στο μυαλό μας , ως ένα ψηφιακό λογιστικό βιβλίο, το οποίο καταγράφει συναλλαγές σε συνάρτηση με το χρόνο, χωρίς ποτέ να αλλάζει η να τροποποιεί παλαιότερες συναλλαγές.
Οι διαφορές με το σήμερα
Η πραγματική δύναμη του blockchain όμως υπάρχει εξ ολοκλήρου στην δημιουργία εμπιστοσύνης στα δεδομένα. Παλαιότερα γράφαμε τα δεδομένα που θέλαμε σε ένα τετράδιο , αργότερα σε μια βάση δεδομένων σε έναν και μόνο υπολογιστή , σε usb κ.ο.κ. Όπως είπαμε και πριν, το blockchain κάνει ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ, ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενο του είναι διανεμημένο σε ένα μεγάλο δίκτυο υπολογιστών ανά τον κόσμο. Αυτή ακριβώς η αποκέντρωση των πληροφοριών καθιστά αδύνατη την ολική καταστροφή τους η την παραβίαση τους για αλλαγή των δεδομένων (εμπιστοσύνη στα δεδομένα).
Η εμπιστοσύνη στα δεδομένα προκύπτει από τον τρόπο που θα δημιουργήσει κάθε block σε αυτή την αλυσίδα. Για να δημιουργηθεί λοιπόν ένα block θα πρέπει πρώτα απ όλα να λυθεί ένα κρυπτογραφικό πάζλ. Ο υπολογιστής που θα λύσει το πάζλ διαμοιράζει την πληροφορία σε όλο το δίκτυο των υπολογιστών. Η παραπάνω διαδικασία είναι το γνωστό, Proof of work. Εφόσον το δίκτυο επαληθεύσει αυτή τη πληροφορία, τότε το block που θα δημιουργήσει, το προσθέτει στην αλυσίδα για πάντα. Η παραπάνω διαδικασία επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στα δεδομένα όπως επίσης και την εποπτεία τους.
Όπως είπαμε την διαδικασία επίλυσης των κρυπτογραφικών πάζλ την πραγματοποιούν υπολογιστές. Εδώ ακριβώς είναι η ανατροπή των δεδομένων. Δεν υπάρχουν πια μεσάζοντες και καταργούμε τον ανθρώπινο παράγοντα που μπορεί να μεταβάλλει τα δεδομένα μας κατά βούληση η προς όφελος οποιουδήποτε. Τα blocks, όπως έχουν καταγραφεί, δεν μπορούμε να τα παραβιάσουμε.
Έξυπνα συμβόλαια
Το blockchain δεν είναι ένα ενιαίο δίκτυο. Είναι ένας τύπος τεχνολογιών και μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε με διάφορους τρόπους και κανόνες. Mπορεί να είναι δημόσια και διαφανή για όλους για πρόσβαση ή προβολή. Άλλα blockchain μπορεί να είναι προσβάσιμα μόνο από συγκεκριμένη ομάδα χρηστών, όπως για παράδειγμα, μια εταιρία. Τέλος έχουμε και τα υβριδικά blockchain τα οποία μπορούν να προβάλουν επιλεγμένα δεδομένα δημοσίως, ενώ ένα μεγαλύτερο όγκο δεδομένων μόνο σε μέλη με ιδιωτική πρόσβαση.
Συνοψίζοντας, η αποκέντρωση των δεδομένων , η δημιουργία εμπιστοσύνης και η απαλοιφή του μεσάζοντα, επιτρέπει στην τεχνολογία του blockchain να ανασχηματίσει ριζικά τους τρόπους με τους οποίους αλληλοεπιδρούμε μεταξύ μας. Την τεχνολογία blockchain χρησιμοποιούν ήδη κράτη και κυβερνήσεις σε πρώιμο στάδιο. Έχουμε θέσει έτσι τα θεμέλια για ένα διαφορετικό ψηφιοποιημένο μέλλον εμπιστοσύνης.