Skip to main content

Ψυχολογία στις επενδύσεις – Εισαγωγη

Η ψυχολογία στις επενδύσεις είναι ο κρυμμένος άσσος στο μανίκι. Είναι ότι χρειάζεται κάποιος για να θεωρηθεί ολοκληρωμένος επενδυτής και να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί μερικές φορές η αγορά φαίνεται τόσο προβλέψιμη και άλλες φορές απρόβλεπτη; Γιατί εκεί που νιώθετε μία εφορία βλέποντας το χαρτοφυλάκιο σας να αυξάνετε,  έρχεται η στιγμή του πανικού και των λανθασμένων αποφάσεων. Η απάντηση είναι στην ψυχολογία μας. Στην κινητήριο δύναμη δηλαδή της κερδοφορίας των χρηματιστηρίων. Τα συναισθήματα και οι πεποιθήσεις μας διαμορφώνουν τις επενδυτικές μας αποφάσεις. Είτε νέοι στον χώρο, είτε έμπειροι, η ψυχολογία είναι αυτό το αόρατο χέρι που τους οδηγεί στις αποφάσεις.

Είναι επίπονη η διαχείριση ενός μειούμενο χαρτοφυλακίου. Θεωρείται δύσκολη η διαχείριση ενός σταθερού η ελαφρώς μεταβαλλόμενου χαρτοφυλακίου. Είναι ιδιοφυής όμως, η διαχείριση ενός συνεχώς αυξανόμενου χαρτοφυλακίου. Ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση σας σε αυτή τη περίπτωση; Πώς αντιμετωπίζεται; Όλοι πιστεύουν πως είναι απλό, αλλά εκεί έρχεται ο παράγοντας απληστία να σου ‘’χτυπήσει την πλάτη’’ και να σε ρωτήσει ρητορικά: ”Μήπως με ξέχασες εμένα;” Πάμε να δούμε πως θα απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση έχοντας φουσκωμένη σιγουριά και στυλωμένο χαρακτήρα!

Η ψυχολογία των επενδύσεων: συναισθήματα και πεποιθήσεις επηρεάζουν τις επενδυτικές μας αποφάσεις.κινητο με ενα ανοδικο γραφημα μετοχης

 

 

“Οι αγορές είναι ένα ψυχολογικό roller coaster που δημιουργείται από τον φόβο και την απληστία”…

είχε πει κάποτε ο Warren Buffett, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές όλων των εποχών. Ας πάρουμε αυτή τη φράση ως βάση στην προσπάθεια μας να καταλάβουμε την ψυχολογία των επενδύσεων. Τα χρηματιστήρια, οι market makers, οι θεσμοί κτλ. Κερδίζουν όσο υπάρχουν φοβισμένοι ή άπληστοι επενδυτές. Θέλουν να είσαι φοβισμένος και άπληστος. Όλοι μας έχουμε φοβηθεί και έχουμε πουλήσει σε χαμηλότερες τιμές απ ότι αγοράσαμε και όλοι μας συνεχίζαμε να αγοράζουμε ενώ ένα περιουσιακό στοιχείο αύξανε την τιμή του κατακόρυφα, σαν να θεωρούσαμε ότι δεν θα σταματήσει ποτέ! Η λύση και η αντιμετώπιση του φόβου και της απληστίας, είναι αρχικά …η ΓΝΩΣΗ!

Πιο συγκεκριμένα;

Οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην αφήνουν τα συναισθήματα τους να επηρεάζουν τις αποφάσεις τους. Δεν πρέπει να ακολουθούν το κοπάδι αλλά να επικεντρώνονται στην υποκείμενη αξία των περιουσιακών στοιχείων που έχουν επιλέξει να επενδύσουν.

Τι εννοούμε με τον όρο υποκείμενη αξία

Η υποκείμενη αξία, αναφέρεται στην αντικειμενική αξία, την πραγματική αξία δηλαδή ενός περιουσιακού στοιχείου ανεξάρτητα από την τρέχουσα τιμή του στην αγορά. Η πραγματική αξία του κάθε περιουσιακού στοιχείου βασίζεται στην λογική, σε αντικειμενική ανάλυση και διάφορους άλλους παράγοντες όπως οικονομικά δεδομένα(έσοδα, χρέη, κέρδη) ανταγωνισμό, προσδοκίες για το μέλλον, εταιρία- ιδιοκτήτης και προηγούμενη δραστηριότητα και άλλες σχετικές πληροφορίες. Η διαφορά της υποκείμενης αξίας και της τρέχουσας τιμής του περιουσιακού στοιχείου είναι αυτό που αναζητούν οι επενδυτές για να καταλήξουν σε επενδυτικές αποφάσεις, παρατηρώντας αν είναι υποτιμημένο η υπερτιμημένο.

 

Οι κυριότερες συναισθηματικές παγίδες που επηρεάζουν την ψυχολογία στις επενδύσεις

 

Μία από τις σημαντικότερες συναισθηματικές παγίδες που αντιμετωπίζουν πολλοί επενδυτές και επηρεάζει την ψυχολογία στις επενδύσεις, είναι η υπερβολική αυτοπεποίθηση. Αυτό συμβαίνει και σε διαστήματα ανοδικών αγορών που η ευφορία είναι σε υψηλά επίπεδα αλλά και σε περιπτώσεις όπου ο επενδυτής είναι υπερβολικά σίγουρος  τόσο για την τεχνική όσο και την θεμελιώδη ανάλυσή του.

Μια ακόμα ψυχολογική παγίδα είναι η παγίδα της επιβεβαίωσης. Σε αυτή την περίπτωση ο επενδυτής αναζητά πληροφορίες που επιβεβαιώνουν μία προϋπάρχουσα πεποίθηση του. Με πιο απλά λόγια ψάχνοντας μόνο τα θετικά για ένα περιουσιακό στοιχείο, θα βρεις μόνο θετικά!

Το αντίδοτο σε αυτές τις συναισθηματικές παγίδες είναι η εκπαίδευση η αντικειμενικότητα και ο προγραμματισμός σχεδίου. Πιο συγκεκριμένα, όταν κάνουμε μια τεχνική η θεμελιώδη ανάλυση και καταλήγουμε στην απόφαση να επενδύσουμε σε αυτό, θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να θέσουμε ένα σημείο invalidation. Ένα σημείο δηλαδή που θα ακυρώνεται όλη η προηγούμενη μας θεωρία. Οφείλουμε να είμαστε αυστηροί με αυτό το σχέδιο και να δρούμε χωρίς συναίσθημα, ώστε να αποφύγουμε μεγάλες ζημιές.

 

Διαχείριση Αυξανόμενου χαρτοφυλακίου: Στρατηγικές και τεχνικές για τη διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου που βλέπουμε να μεγαλώνει.

ενα κομπιουτερακι και γραμματα που σχηματιζουν την ''αλλαγη''

photo by Nataliya Vaitkevich

Ας ερθουμε στο κυρίως θέμα.

Σκεφτείτε πως έχετε κάνει τις επενδύσεις σας στα κρυπτονομίσματα και έχετε σταματήσει να επανατοποθετήστε. Υποθετικά, έστω ότι διαθέτετε 30.000ευρω σε 6 διαφορετικά κρυπτονομίσματα. Η περίοδος των ταύρων ξεκινάει και το χαρτοφυλάκιο σας είναι αυξανόμενο. Μέσα σε δύο μήνες έχετε δει μια αύξηση x5 του χαρτοφυλακίου σας. Τι κάνετε?

Αν προσπαθήσατε να μπείτε στη θέση αυτού του μελλοντικού σας εαυτού και να νιώσετε το συναίσθημα της ευφορίας, σκεφτείτε πόσο μεγαλύτερο θα είναι εκείνη τη στιγμή το συναίσθημα της αβεβαιότητας και του διλλήματος για το αν πρέπει να πάρετε κέρδη η να αφήσετε μέσα το αρχικό σας κεφάλαιο ώστε να μην χάσετε κέρδη που ισοδυναμούν με x10 ή x12 φορές το κεφάλαιό σας. Τι θα κάνετε;

Ηρεμία.

Δείτε τα 3 στάδια διαχείρισης χαρτοφυλακίου

Αρχικά ‘’διαβάστε’’  την αγορά. 2ον Θέστε στόχο. Τέλος Invalidation. Όλα είναι θέμα διατήρησης ενός σχεδίου και να καταφέρετε να πείσετε τον εαυτό σας να παραμείνετε σε αυτό no matter what! Πάμε να δουμε τα παραπάνω πιο αναλυτικά.

  • ‘’Διαβάστε’’ την αγορά: Αν πιστεύετε ότι οι επενδύσεις σας θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν στο μέλλον, μπορείτε να επιλέξετε να κρατήσετε τις επενδύσεις σας και να μην πάρετε κέρδη αμέσως. Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την αγορά και να είστε έτοιμοι να κάνετε αλλαγές ανάλογα με τις συνθήκες.
  • Θέστε στόχο/εξισορρόπηση χαρτοφυλακίου: Αν το χαρτοφυλάκιό σας έχει ανεβεί σημαντικά, οι αναλογίες μεταξύ των διαφορετικών επενδύσεων μπορεί να έχουν αλλάξει. Είναι καλή ιδέα να εξισορροπήσετε το χαρτοφυλάκιο σας, πουλώντας μερικές από τις επενδύσεις που έχουν ανεβεί πολύ και αγοράζοντας άλλες που προσφέρουν καλές ευκαιρίες, ώστε να διατηρήσετε την επιθυμητή σας διαφοροποίηση.
  • Invalidation:  Αν δεν έχετε ήδη μια στρατηγική εξόδου, τώρα είναι καλός χρόνος να καθορίσετε μια. Αποφασίστε εκ των προτέρων πότε και υπό ποιες συνθήκες θα πουλήσετε μια επένδυση. Μπορεί να είναι βάσει ενός συγκεκριμένου ποσοστού απόδοσης, μιας συγκεκριμένης τιμής ή άλλων κριτηρίων που έχετε καθορίσει.

Συμπερασματικα

Τα συναισθήματα και οι πεποιθήσεις μας μπορούν να επηρεάσουν τις επενδυτικές αποφάσεις που λαμβάνουμε. Είτε πρόκειται για υπερβολική αισιοδοξία είτε για φόβο απώλειας, η συναισθηματική νοημοσύνη είναι κρίσιμη. Πολλοί επενδυτές πέφτουν σε ψυχολογικές παγίδες. Αναγνωρίζοντας και αποφεύγοντας αυτές τις παγίδες, μπορούμε να γίνουμε πιο συνετοί επενδυτές και να θωρακίσουμε την ψυχολογία μας στις επενδύσεις. Καθώς το χαρτοφυλάκιο μας αυξάνεται, η διαχείριση γίνεται πιο πολύπλοκη. Εδώ, η ανάπτυξη χαρτοφυλακίου και οι στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου είναι κρίσιμες. Η ψυχολογία παίζει έναν τεράστιο ρόλο στις επενδύσεις. Με τη σωστή προσέγγιση και την κατανόηση των συναισθηματικών παγίδων, μπορούμε να διαχειριστούμε το χαρτοφυλάκιο μας με σοφία και να απολαύσουμε τα κέρδη που προκύπτουν.

 

Παρακάτω σας προτείνουμε ορισμένα βιβλία ώστε να χτίσετε μια σταθερή ψυχολογική βάση και να εξελιχθείτε σε έναν πιο ενημερωμένο και συνειδητοποιημένο επενδυτή-

 

“The Psychology of Money”

από τον Morgan Housel: Αυτό το βιβλίο είναι εύκολο στην ανάγνωση και προσφέρει ενδιαφέρουσες ιστορίες και διδάγματα για το πώς οι άνθρωποι σκέφτονται τα χρήματα. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στην ψυχολογία των επενδύσεων.

 

“Trading in the Zone”

από τον Mark Douglas: Αφού έχετε μια βασική κατανόηση της ψυχολογίας του χρήματος, αυτό το βιβλίο θα σας βοηθήσει να εστιάσετε στην ψυχολογία του trading και τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε ως trader.

 

“Thinking, Fast and Slow”

από τον Daniel Kahneman: Αυτό το βιβλίο είναι πιο θεωρητικό και βαθύ, αλλά προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς λαμβάνουμε αποφάσεις και πώς οι παρεμβάσεις μας μπορούν να επηρεάσουν τις επιλογές μας.

 

“The Intelligent Investor”

από τον Benjamin Graham: Αφού έχετε κατασταλάξει την ψυχολογία σας, αυτό το βιβλίο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη φιλοσοφία της επενδυτικής αξίας και πώς να αναλύετε τις επενδύσεις σας με μια σταθερή βάση.

 

 

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο “Ψυχολογία στις επενδύσεις – Διαχείριση χαρτοφυλακίου”

Ευχαριστούμε που διαβάσατε αυτό το άρθρο και ελπίζουμε να σας βοήθησε να κατανοήσετε καλύτερα την ψυχολογία στις επενδύσεις και την διαχείριση χαρτοφυλακίου. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα και να ενημερώνεστε για τις τελευταίες εξελίξεις, σας προτρέπουμε να εγγραφείτε στη σελίδα του  “The Blockchain” στο Facebook

Επίσης, μην χάσετε τα άρθρα μας “Επενδύσεις : Diamond Hands” και “20 Κορυφαίες Ταινίες και Ντοκιμαντέρ για Κρυπτονομίσματα” για περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις στις ερωτήσεις που μπορεί να έχετε.

 

Ελάτε στην κοινότητά μας στο Discord. Εκεί μπορούμε να συζητήσουμε να λύσουμε απορίες και να μοιραστούμε ιδέες! Join us on Discord

 

Leave a Reply

×