Skip to main content

Τι είναι το Mining;

Το mining (εξόρυξη) είναι η διαδικασία κατά την οποία υπολογιστές επιλύουν πολύπλοκους μαθηματικούς γρίφους για να επιβεβαιώσουν και να καταγράψουν συναλλαγές σε ένα blockchain. Οι miners (εξορύκτες) ανταμείβονται με νέα κρυπτονομίσματα για την εργασία τους, συμβάλλοντας στην ασφάλεια και τη λειτουργία του δικτύου.

Τα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει μια δημοφιλής μορφή επένδυσης και συναλλαγής τα τελευταία χρόνια. Με την αποκεντρωμένη φύση τους και τις δυνατότητες υψηλών αποδόσεων να προσελκύουν πολλούς επενδυτές. Μια πτυχή του οικοσυστήματος κρυπτονομισμάτων που έγινε πολύ σημαντική είναι η “εξόρυξη” κρυπτονομισμάτων. Εξόρυξη ή διαφορετικά “Mining” είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων κρυπτονομισμάτων μέσω της επαλήθευσης των συναλλαγών σε ένα δίκτυο blockchain.

Για να κατανοήσετε την έννοια της εξόρυξης καλύτερα, είναι απαραίτητο να κατανοήσετε την έννοια του blockchain. (βλέπε άρθρο σχετικά με το blockchain.)

Εικονα με εναν χωρο οπου γινεται mining
Ian Battaglia

Πως κάνουμε εξόρυξη – mining

Για το mining χρειάζονται μια ποικιλία υλικού, που κυμαίνονται από CPU έως GPU και εξειδικευμένα ASIC. Ουσιαστικά υπάρχει εκμετάλλευση του επεξεργαστή από μια ή πολλές κάρτες γραφικών, όπως αυτή που υπάρχει στον υπολογιστή μας. Επίσης, για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων(mining), χρησιμοποιούμε συγκεκριμένο λογισμικό(software) που με τη βοήθειά του επιλύουμε πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα, ώστε να επαληθεύουν τις συναλλαγές στο δίκτυο.

Καθώς η δυσκολία του mining είναι αυξανόμενη, παραμένουμε ανταγωνιστικοί, αν χρησιμοποιούμε συνεχώς καλύτερο υλικό. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώτος miner ή αλλιώς εξορύκτης ο οποίος λύνει το πρόβλημα και επικυρώνει το μπλοκ, λαμβάνει κρυπτονομίσματα ως ανταμοιβή. Ενώ επίσης, αυτή η ανταμοιβή χρησιμεύει ως κίνητρο για τους miners να συνεχίζουν να επαληθεύουν τις συναλλαγές και να τις προσθέτουν στο blockchain.

Εικονα με πολλες καρτες γραφικων
Massimo Botturi

Ποιοί είναι οι τρόποι εξόρυξης;

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι εξόρυξης – mining :

Απόδειξη εργασίας (Proof of Work a.k.a PoW) : Το PoW είναι η αρχική μέθοδος που χρησιμοποιούμε για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin και περιλαμβάνει την επίλυση πολύπλοκων μαθηματικών προβλημάτων χρησιμοποιώντας υπολογιστική ισχύ.

Απόδειξη χρηματοδότησης (Proof of stake a.k.a PoS) : Tο PoS περιλαμβάνει τους miners που κλειδώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό κρυπτονομισμάτων το οποίο επικυρώνει τις συναλλαγές. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε την ανάγκη για υπολογιστική ισχύ.

 

Υπάρχουν μειονεκτήματα με το mining ;

Το mining μπορεί να είναι μια επικερδής δραστηριότητα, δεν συμβαίνει όμως χωρίς προκλήσεις. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η δυσκολία της εξόρυξης είναι αυξανόμενη καθώς περισσότεροι miners μπαίνουν στο δίκτυο. Αυτό καθιστά όλο ένα και πιο δύσκολη την απόκτηση ανταμοιβών. Επιπλέον, η υψηλή υπολογιστική ισχύς που απαιτείται για την εξόρυξη μπορεί να οδηγήσει σε υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξαρτάται το κέρδος μας από το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας της εκάστοτε περιοχής.

Ένα άλλο ζήτημα με το mining είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του. Καθώς περισσότεροι miners εντάσσονται στο δίκτυο και απαιτούν περισσότερη υπολογιστική ισχύ, η κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για την εξόρυξη αυξάνεται. Αυτό έχει οδηγήσει σε ανησυχίες σχετικά με το αποτύπωμα άνθρακα των κρυπτονομισμάτων, με ορισμένες μελέτες να υποδηλώνουν ότι η εξόρυξη Bitcoin από μόνη της θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει έως και το 0,5% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

εικονα με εργοστασιο
Maxim Tolchinskiy

Συνοψίζοντας

Το mining είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων κρυπτονομισμάτων μέσω της επαλήθευσης των συναλλαγών σε ένα blockchain. Έχει γίνει μια ουσιαστική πτυχή του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων, παρέχοντας έναν τρόπο στους εξορύκτες να κερδίζουν ανταμοιβές. Παράλληλα βοηθά στη διατήρηση της ασφάλειας και της ακεραιότητας του δικτύου. Ωστόσο, πάντοτε συμπεριλαμβάνουμε τις προκλήσεις και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να φέρει το mining προτού αποφασίσουμε να επενδύσουμε σε αυτό.

 

Leave a Reply

×