Skip to main content

Λίγα λόγια για τον Δείκτη RSI

Ο Δείκτης Σχετικής Ισχύος (RSI) είναι ένας δείκτης Tεχνικής Aνάλυσης που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ο Δείκτης Σχετικής Ισχύος δημιουργήθηκε από τον J. Welles Wilder το 1978. Παρουσιάστηκε στο βιβλίο του New Concepts in Technical Trading Systems, μαζί με άλλους δείκτες Tεχνικής Aνάλυσης, όπως ο Parabolic SAR, ο Average True Range (ATR) και ο Μέσος Κατευθυντικός Δείκτης (ADX). Βασικά ο RSI, είναι ένας ταλαντωτής ορμής που μετρά το μέγεθος των κινήσεων των τιμών καθώς και την ταχύτητα αυτών των κινήσεων. Από προεπιλογή, ο RSI μετρά τις αλλαγές στην τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου σε 14 περιόδους. 14 ημέρες σε ημερήσια γραφήματα, 14 ώρες σε ωριαία γραφήματα και ούτω καθεξής. Ο μαθηματικός του τύπος διαιρεί το μέσο κέρδος που είχε η τιμή κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου με τη μέση απώλεια που υπέστη και στη συνέχεια σχεδιάζει δεδομένα σε κλίμακα από 0 έως 100. Στην Κρυπτική Γεωμετρία τιμών χρησιμοποιούμε επιπλέον ως πηγή λήψης της τελικής τιμής του RSI τον τύπο HLC/3. Αυτό μειώνει κατά πολύ τον «θόρυβο» της τιμής και μας δίνει μία τελική τιμή πολύ κοντά στην πραγματική.

RSI και Κρυπτική Γεωμετρία τιμών

Από το 1997 όταν και πρωτοεμφανίστηκε η Κρυπτική Γεωμετρία τιμών, ο RSI έγινε ένας από τους δυο πυλώνες της Κρυπτικής Γεωμετρίας τιμών με τον άλλο πυλώνα να είναι η κλίμακα των Fib. Για εμάς είναι ένας δείκτης ορμής της τιμής, ένας leading indicator και όχι ένας lagging indicator όπως πολλοί άλλοι αναλυτές πιστεύουν. Ο τρόπος που διαβάζουμε τον RSI είναι αυτός που κάνει όλη την διαφορά! Έχουμε καταργήσει στην πράξη αυτή την θεωρία περί υπεραγορασμένων και υπερπουλημένων περιοχών στον RSI. Η τιμή μπορεί να κάτσει και να ανεβοκατεβαίνει πάνω από το 70 για όσο καιρό θέλει, όπως και κάτω από το 30 χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επίκειται κάποια αλλαγή της τάσης! Την αλλαγή της τάσης μπορούμε να την διακρίνουμε και να είμαστε σίγουροι, από τον μηχανισμό Bullish ή Bearish rejection ή από κάποιο hidden divergence όπως αυτά ορίζονται από την Κρυπτική Γεωμετρία τιμών. Χωρίσαμε τον RSI σε 3 ζώνες και σε κάθε μία από αυτές τις ζώνες, περιμένουμε να δούμε συγκεκριμένα “σημάδια” για να καταλάβουμε την επόμενη κίνηση της τιμής. Ποια είναι αυτά τα “σημάδια”? Είναι αυτά που παρατηρούμε και σε ένα γράφημα τιμών!! Τα Μ, τα W, τα H&S, γραμμές τάσης, στηρίξεις/αντιστάσεις, Patterns κλπ. Ότι παρατηρούμε στο γράφημα τιμών, τα ίδια ακριβώς θα δούμε να συμβαίνουν και στον RSI. Oι ίδιοι σχηματισμοί. Αυτό που διαφοροποιεί την εκτίμησή μας σε σχέση με την επόμενη κίνηση της τιμής είναι οι σχηματισμοί αυτοί, σε ποιες από τις τρεις ζώνες συμβαίνουν. Έτσι λαμβάνουμε μία πολύτιμη ή μη πληροφορία και κινούμαστε ανάλογα.

RSI
Καταλαβαίνετε πιστεύω μετά από αυτά ότι ο RSI μας δείχνει τα πάντα έγκαιρα και αξιόπιστα. Σε ποιο προχωρημένη ανάλυση του RSI, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους ίδιους σχηματισμούς και τις ίδιες ζώνες παίρνοντας τις ίδιες πληροφορίες, αλλάζοντας μόνο τις περιόδους ανάλογα με το χρονικό πλαίσιο στο οποίο δουλεύουμε. Μικρότερες περίοδοι RSI από το 14 (αυξάνουμε την ευαισθησία του) σε μεγαλύτερα χρονικά πλαίσια (π.χ. 4ωρο γράφημα) και μεγαλύτερες περίοδοι του 14 (μειώνουμε την ευαισθησία του) σε μικρότερα χρονικά πλαίσια (π.χ. 3λεπτο γράφημα). Αυτός είναι ο γενικός κανόνας χειρισμού των περιόδων του RSI. Βέβαια ανάλογα με την στρατηγική που εφαρμόζεται μπορεί να συμβαίνει και το αντίστροφο.

 

BITCOIN RSI

Μοτίβα και RSI

Σε ακόμη πιο προχωρημένη ανάλυση του RSI, υπάρχουν συγκεκριμένα μοτίβα σχηματισμού (patterns) τα οποία μας δίνουν επακριβώς την μελλοντική κίνηση που θα ακολουθήσει η τιμή και μπορούμε να βασιστούμε σε αυτά τα μοτίβα για τα trade μας. Άλλωστε οποιαδήποτε τεχνική ανάλυση είναι μία παρατήρηση επαναλαμβανόμενων μοτίβων. Επειδή όμως οποιοδήποτε trade είναι πιθανότητες και όχι βεβαιότητες πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας και το σενάριο στο οποίο η αγορά θα πάει κόντρα στις αναλύσεις μας! Πρέπει και γι’ αυτό το σενάριο να είμαστε προετοιμασμένοι και μάλιστα αυτό το έγκαιρο κόψιμο της χασούρας είναι αυτό που διαφοροποιεί τον ερασιτέχνη από τον επαγγελματία trader! Αυτό που προσπαθούμε με την τεχνική ανάλυση να κάνουμε, είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές πιθανότητες αλλά δεν μπορούμε ποτέ να τις εκμηδενίσουμε.

Κλείνοντας…

το άρθρο μου και θέλοντας να τονίσω την σπουδαιότητα του RSI, να σας πω ότι το πρώτο μάθημα που κάνει μαζί μου οποιοσδήποτε μαθητής μου (ενημερωθείτε για τα μαθήματα εδώ) είναι ακριβώς αυτό. Πως διαβάζει η Κρυπτική Γεωμετρία τιμών τον RSI.

Σε μελλοντικά μου άρθρα θα σας δώσω απλές στρατηγικές που έχουν ως βάση τον RSI και θα ανακαλύψετε σιγά-σιγά πόσο αξιόπιστος είναι αυτός ο δείκτης! Γενικότερα, από τον Σεπτέμβριο θα είναι πιο εντατική η αρθρογραφία μου και θα ασχοληθώ περισσότερο με την ανάπτυξη της φιλοσοφίας μου πάνω στο trading.

 

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα μαθήματα με τον Τάσο εδώ επικοινωνώντας απευθείας μαζί του.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από τον Τάσο

Leave a Reply

×