Price Action και Δομή της αγοράς
Λέγοντας Price Action εννοούμε την κίνηση της τιμής στο διάγραμμα. Η κίνηση της τιμής μας οδηγεί σε παρατηρήσεις που είναι ικανές να μας κάνουν να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για την μελλοντική κίνηση της. Η κίνηση της τιμής , Price Action έχει πάντα ένα Trend, καθοδικό ή ανοδικό. Υπάρχουν και οι στιγμές που η τιμή θα κάνει Ranging, αλλά θα είναι στα πλαίσια ενός μεγαλύτερου Trend. Βάσει του Trend καθορίζεται η εξωτερική δομή της αγοράς. Η εξωτερική δομή δημιουργείται από τα υψηλά και τα χαμηλά (Highs & Lows) και την αλληλουχία τους. Αυτά τα υψηλά και τα χαμηλά που δημιουργούν την εξωτερική δομή της αγοράς τα ονομάζουμε Swing High (υψηλό) και Swing Low (χαμηλό). Πιο συγκεκριμένα, είναι αυτά που πρέπει να παρακολουθούμε, ώστε να καταλάβουμε το Trend της αγοράς.
- Bulish – Ανοδική Δομή: Όταν βλέπουμε την αγορά να κινείται από ένα Low σε ένα Higher Low – δηλαδή – να κάνει ένα υψηλότερο χαμηλό και αντίστοιχα να δημιουργούνται Higher Highs – υψηλότερα υψηλά. (εικ. 1)
- Bearish – Καθοδική Δομή: Όταν βλέπουμε την αγορά να κινείται από ένα Low σε ένα Lower Low – δηλαδή – να κάνει χαμηλότερο χαμηλό και αντίστοιχα να δημιουργούνται Lower Highs – δηλαδή χαμηλότερα υψηλά. (εικ. 2)
Είναι πολύ σημαντικό, να μπορούμε να αναγνωρίσουμε σε μία αγορά τα Swing Highs και τα Swing Lows ή αλλιώς τα εξωτερικά υψηλά και εξωτερικά χαμηλά – τα μεγάλα Highs και Lows της αγοράς.
Πως ακριβώς αναγνωρίζουμε τα Swing Highs και Swing Lows;
Θεωρούμε οτι ξεκινάει μία ανοδική κίνηση της τιμής από το σημείο (1) και φτάνει στο σημείο (2). Στο σημείο (2) ξεκινάει ένα PullBack της τιμής δηλαδή μία πτώση η οποία δημιουργεί ένα Low στο σημείο 3. Από αυτό το Low (σημείο 3) ξεκινάει και πάλι μία ανοδική κίνηση – ΑΝ αυτή η ανοδική κίνηση σπάσει – ξεπεράσει το προηγούμενο High στο σημείο (2) , τότε έχουμε Break of Structure δηλαδή σπάσιμο της δομής. Εφόσον συμβεί αυτό και η τιμή συνεχίσει ανοδικά στο σημείο (4), τότε το σημείο (3) θεωρείται πλέον το νέο Swing Low. (εικ. 3)
Πως αλλιώς αναγνωρίζουμε τα Swing Lows και τα Swing Highs;
Το παρακάτω μπορείτε να το έχετε ως κανόνα, ωστε να αναγνωρίζεται εύκολα τα Swing Lows.
Το Swing Low είναι το χαμηλότερο σημείο στο διάγραμμα ΑΝΑΜΕΣΑ στο προηγούμενο SWING HIGH και στο σημείο που γίνεται το Break Of Structure (εικ 4)
Στο κόκκινο σημείο στο διάγραμμα παρατηρούμε το νέο Swing Low. Εκεί πλέον είναι η εξωτερική μας δομή. Τα όρια δηλαδή που αν σπάσουν αλλάζει το ανοδικό Trend σε καθοδικό.
Αντίστοιχα το Swing High είναι το υψηλότερο σημείο που φτάνει η τιμή μετά το Break of Structure. Εκεί δηλαδή που ξεκινάει το Pullback της τιμής – η αλλιώς η πτωτική πορεία. (εικ. 5)
Αν σπάσουμε το Swing High – αν κάνουμε δηλαδή ανοδικό Break Of Structure – είμαστε Bullish. ΑΝ σπάσουμε το Swing Low – αν κάνουμε δηλαδή καθοδικό Break Of Structure – είμαστε Bearish και σημαίνει ότι τελείωσε η ανοδική πορεία. (εικ.6)
Οτιδήποτε κάνει η τιμή μέσα στο εύρος ανάμεσα στο Swing High και το Swing Low θεωρείται εσωτερική δομή και δεν το λαμβάνουμε προς το παρόν υπόψιν (θα το δούμε στο επόμενο μάθημα). Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι μέχρι να σπάσει ένα από τα δύο Swings, δεν αλλάζουμε το Bias μας. Δηλαδή δεν θεωρούμε ότι άλλαξε το Trend μέχρι να δούμε σπάσιμο δομής. Αν σπάσει προς τα κάτω είμαστε Bearish, αν σπάσει προς τα πάνω συνεχίζουμε να είμαστε Bullish.
Ας θεωρήσουμε τώρα ότι σπάει η δομή ανοδικά. Τότε, σε αυτή τη περίπτωση μετακινείται το Swing Low και το Swing High στα σημεία που βλέπεται στην εικόνα 7 κοκ. (εικ.7)
Κατά τον ίδιο τρόπο λειτουργούμε σε καθοδικό trend. Δηλαδή Swing High θεωρούμε το ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ που αυτή τη φορά βρίσκεται ενδιάμεσα στο προηγούμενο Swing Low Και το σημείο που γίνεται το Break Of Structure και Swing High το σημείο που σταματάει την καθοδική της κίνηση η τιμή και ξεκινάει ένα Pullback. (εικ 8)
Σημαντικό* Πάντα μετά από Break Of Structure περιμένουμε PullBack.
Κατά τον παραπάνω τρόπο μπορώ να αναγνωρίσω το εξωτερικό μου Range. Έτσι γνωρίζω αν είμαι Bullish ή Bearish και πότε αυτή η κατάσταση αλλάζει – δηλαδή πότε θα γυρίσω από Bullish σε Bearish και το αντίθετο.
Ας δούμε ένα παράδειγμα απο πραγματική αγορά (εικ 9)
Στο παραπάνω παράδειγμα, έχουμε ορίσει τα Swing Highs και Lows, ξέρουμε ποια είναι η εσωτερική δομή και γνωρίζουμε το Trend και το Bias που θα έχουμε ανάλογα το Swing που θα σπάσει η τιμή. Αν σπάσει ανοδικά Bullish Trend – Αν σπάσει καθοδικά, έχουμε αλλαγή Trend και αλλάζουμε Bias.
Αυτό ήταν το πρώτο μάθημα μίας σειράς που θα συνεχιστεί. Καλό είναι να κάνετε συνεχή εξάσκηση σε κάθε νέα πληροφορία – νέο μάθημα που θα δημοσιεύεται στο Theblockchain, με σκοπό να τα κάνετε κτήμα σας και να αντιλαμβάνεστε το πιο σημαντικό πάνω στα διαγράμματα – Ποιο είναι το Trend – .