Τι είναι η Ποσοτική Σύσφιξη; ”Quantitative Tightening” (QT)
Η ποσοτική σύσφιξη είναι μια οικονομική πολιτική που χρησιμοποιούν οι κεντρικές τράπεζες για να μειώσουν την ποσότητα του χρήματος που κυκλοφορεί στην οικονομία. (“Σύσφιξη” ή “Συμπίεση” δηλαδή της ποσότητας του χρήματος). Αυτό γίνεται κυρίως με την πώληση ομολόγων και άλλων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που έχει στην κατοχή της η κεντρική τράπεζα.
Γιατί γίνεται η Ποσοτική Σύσφιξη;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μια κεντρική τράπεζα μπορεί να αποφασίσει να εφαρμόσει ποσοτική σύσφιξη. Καταρχάς, αυτή η πολιτική μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του πληθωρισμού. Όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα χρήματος στην οικονομία, οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών μπορούν να αυξηθούν πολύ γρήγορα, προκαλώντας πληθωρισμό. Με τη μείωση της ποσότητας του χρήματος, οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές υπό έλεγχο.
Επιπλέον, η ποσοτική σύσφιξη μπορεί να σταθεροποιήσει την οικονομία σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης. Όταν η οικονομία αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, μπορεί να δημιουργηθεί υπερθέρμανση, που οδηγεί σε αυξημένο πληθωρισμό και άλλες οικονομικές ανισορροπίες. Η ποσοτική σύσφιξη βοηθά να διατηρηθεί η οικονομική ανάπτυξη σε βιώσιμα επίπεδα.
Πώς γίνεται η Ποσοτική Σύσφιξη;
Η κεντρική τράπεζα εφαρμόζει την ποσοτική σύσφιξη κυρίως με δύο τρόπους:
Πώληση ομολόγων
Αρχικά, η κεντρική τράπεζα μπορεί να πουλήσει ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που έχει στην κατοχή της. Με αυτόν τον τρόπο, απορροφά χρήματα από την οικονομία, μειώνοντας την ποσότητα του διαθέσιμου χρήματος. Ακόμα πιο απλά, αγοράζοντας κάποιος ένα ομόλογο, τα χρήματα που διαθέτει για την αγορά αυτού του ομολόγου, πηγαίνουν στην τράπεζα (βγαινουν κατα κάποιο τρόπο δηλαδή από την οικονομία) και στην θέση τους πλέον κατέχει ένα ομόλογο.
Αύξηση των επιτοκίων
Επίσης, η κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια. Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, το κόστος του δανεισμού αυξάνεται, και έτσι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις δανείζονται λιγότερο και ξοδεύουν λιγότερα χρήματα. Αυτό οδηγεί σε μείωση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες, συμβάλλοντας στη μείωση του πληθωρισμού.
Επιπτώσεις της Ποσοτικής Σύσφιξης
Η ποσοτική σύσφιξη μπορεί να έχει πολλές επιπτώσεις στην οικονομία.
- Μείωση του πληθωρισμού
Όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα χρήματος στην οικονομία, οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών μπορούν να αυξηθούν πολύ γρήγορα, προκαλώντας πληθωρισμό. Με τη μείωση της ποσότητας του χρήματος, οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές υπό έλεγχο.
- Σταθεροποίηση της οικονομίας
Σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης, η ποσοτική σύσφιξη βοηθά να αποφευχθεί η υπερθέρμανση της οικονομίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες και αυξημένο πληθωρισμό. Με τη μείωση της ρευστότητας, η κεντρική τράπεζα επιβραδύνει την ανάπτυξη, διατηρώντας την σε βιώσιμα επίπεδα.
Ωστόσο, η ποσοτική σύσφιξη μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας.
- Επιβράδυνση της Οικονομικής Ανάπτυξης: Η ποσοτική σύσφιξη μπορεί να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, καθώς οι επιχειρήσεις μειώνουν τις επενδύσεις και τις δαπάνες τους λόγω της αυξημένης κόστους δανεισμού.
- Αύξηση της Ανεργίας: Όταν η οικονομία επιβραδύνει, οι επιχειρήσεις μπορεί να μειώσουν το προσωπικό τους, οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας. Επίσης, οι καταναλωτές μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους λόγω των αυξημένων επιτοκίων.
Παραδείγματα Ποσοτικής Σύσφιξης
Ένα γνωστό παράδειγμα ποσοτικής σύσφιξης είναι η πολιτική που ακολούθησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Μετά από αρκετά χρόνια εφαρμογής ποσοτικής χαλάρωσης για να στηρίξει την οικονομία, η Fed ξεκίνησε να αυξάνει τα επιτόκια και να μειώνει το χαρτοφυλάκιό της από ομόλογα, προκειμένου να αποτρέψει τον υπερβολικό πληθωρισμό και να σταθεροποιήσει την οικονομία.
Συνοψίζοντας,
η ποσοτική σύσφιξη είναι ένα σημαντικό εργαλείο που χρησιμοποιούν οι κεντρικές τράπεζες για να διαχειριστούν την οικονομία. Αν και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του πληθωρισμού και τη σταθεροποίηση της οικονομίας, πρέπει να εφαρμόζεται προσεκτικά, καθώς μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση.
Ελάτε στην κοινότητά μας στο Discord. Εκεί μπορούμε να συζητήσουμε περισσότερα και να μοιραστούμε ιδέες! Join us on Discord