Skip to main content
hooded hacker stealing data from computer night cybercrime concept

image by flatart

 

Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο υποσχέσεις οικονομικής ελευθερίας και τεχνολογικών θαυμάτων. Μέσα στον ενθουσιασμό, κρύβονται παγίδες που μπορούν να ξεγελάσουν τους απρόσεκτους. Αν είσαι νέος/α ενήλικας που επιχειρεί να μπει σε αυτόν τον χώρο, το να γνωρίζεις πώς να εντοπίζεις πιθανές απάτες και ταυτόχρονα να ξεχωρίζεις τα διαμάντια στο ακατέργαστο έδαφος είναι ζωτικής σημασίας.

Τα σημάδια απάτης: 10 κόκκινες σημαίες που δεν πρέπει να αγνοήσεις.

 

1. Έλλειψη διαφάνειας :

Ένα παράδειγμα θα ήταν ένα Project που δεν έχει σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα μέλη της ομάδας του, Roadmap ή τις τεχνολογικές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, ένα Whitepaper χωρίς λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους του Project ή μια σελίδα ομάδας με αόριστες μόνο περιγραφές, εγείρει υποψίες. Είναι σαν ένας θολωμένος καθρέφτης. Τα Scam project κρύβουν την ταυτότητα της ομάδας τους, αποφεύγουν τις τεχνικές λεπτομέρειες ή δεν διαθέτουν συνεκτικό Roadmap.

2. Μη ρεαλιστικές υποσχέσεις :

“Διπλασιάστε την επένδυσή σας σε μια εβδομάδα!” Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Μάλλον είναι :D. Τα Project που υπόσχονται εγγυημένες υψηλές αποδόσεις ή ισχυρίζονται ότι θα διπλασιάσουν την επένδυσή σας σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα είναι συχνά απάτες. Για παράδειγμα, ένα Project που εγγυάται 1000% απόδοση της επένδυσης μέσα σε ένα μήνα χωρίς σαφή εξήγηση του τρόπου με τον οποίο το πετυχαίνει είναι πιθανότατα παραπλανητικό.

3. Κακή τεκμηρίωση ή Whitepaper :

Τα Whitepapers που στερούνται ουσίας ή σαφές Roadmap, κρούουν τον Κώδωνα του κινδύνου! Ένα Scam Project, μπορεί να έχει ένα κακογραμμένο ή ελλιπές ενημερωτικό δελτίο, χωρίς τεχνικές λεπτομέρειες, πραγματικές περιπτώσεις χρήσης ή συνεκτικό Roadmap. Παραδείγματος χάρη, ένα whitepaper γεμάτο με λέξεις-κλειδιά, αλλά χωρίς ουσία ή συνοχή στην εξήγηση του σκοπού και της τεχνολογίας του Project, είναι καλό να το αποφύγουμε. Προσοχή πως επενδύουμε!

4. Σενάριο “Pump and Dump” :

Ξαφνικές εκτοξεύσεις τιμών που ακολουθούνται από ραγδαίες καταρρεύσεις; Οχι και τόσο θετικό. Μπορεί να παρατηρήσεις ξαφνικές, δραματικές εκτοξεύσεις των τιμών, ακολουθούμενες από ραγδαία πτώση σε μικρό χρονικό διάστημα. Αν για παράδειγμα δείς την άνοδο της αξίας ενός νομίσματος κατά 500% μέσα σε μία ώρα χωρίς καμία ουσιαστική είδηση ή εξέλιξη, για να καταρρεύσει αμέσως μετά, υποδεικνύει ένα πιθανό σχέδιο “Pump and Dump”.

5. Ανώνυμη ομάδα:

Θα εμπιστευόσασταν τα χρήματά σας σε έναν απρόσωπο άγνωστο; Ένα Project χωρίς αναγνωρίσιμα μέλη ή με ψεύτικα ονόματα αυτόματα υψώνει κόκκινες σημαίες. Για παράδειγμα, άν ισχυρίζεται ότι διαθέτει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων αλλά δεν παρέχει επαληθεύσιμες πληροφορίες σχετικά με την εμπειρία ή τα διαπιστευτήριά τους, το πιο πιθανό είναι να πέσετε θύμα απάτης.

6. Δεν υπάρχει πραγματική χρησιμότητα :

Projects χωρίς σαφή χρησιμότητα ή εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο είναι συχνά απάτες. Θα μπορούσε ένα token(νόμισμα) να ισχυρίζεται ότι θα φέρει επανάσταση π.χ. στις βιομηχανίες χωρίς όμως να εξηγεί τον τρόπο ή χωρίς να έχει πρακτική χρήση πέρα από τις κερδοσκοπικές συναλλαγές.

7. Ψεύτικες συνεργασίες ή εγκρίσεις :

Επινοημένες συνεργασίες με μεγάλα ονόματα; Επαλήθευσε πριν πιστέψεις ⋅ κάποιοι μπορεί απλώς να παίζουν θέατρο. Για παράδειγμα, ένα Project που ισχυρίζεται ότι συνεργάζεται με έναν μεγάλο τεχνολογικό κολοσσό χωρίς καμία απόδειξη ή επίσημες ανακοινώσεις από τον υποτιθέμενο εταίρο, είναι ύποπτο.

8. Έλλειψη κοινοτικής δέσμευσης :

Πόλη-φάντασμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Προσοχή στα Project με ψεύτικες ή ανενεργές κοινότητες. Ένα Scam Project μπορεί να έχει ανενεργούς ή ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φόρουμ με ελάχιστη δραστηριότητα ή έλλειψη γνήσιας δέσμευσης με την κοινότητα.

9. Αντιγραφείς :

Η πρωτοτυπία έχει σημασία. Τα Project που αντιγράφουν απευθείας το branding, το whitepaper ή την ιδέα επιτυχημένων έργων χωρίς να προσθέτουν καινοτόμα χαρακτηριστικά ή τεχνολογία, είναι συχνά απάτες.

10. Πίεση για γρήγορη επένδυση:

Το επείγον γεννά λάθη. Αν σας πιέζουν να επενδύσετε χωρίς να σας δίνουν χρόνο να σκεφτείτε, κάντε μια παύση και αναθεωρήστε. Οι απατεώνες(scammers) συχνά δημιουργούν επείγουσα ανάγκη, πιέζοντας τους επενδυτές να αγοράσουν αμέσως tokens.

 

Οι ανατροπές💎 : Απάτες που μετατράπηκαν σε ιστορίες επιτυχίας.

successful crypto project chart

Photo by PiggyBank

1. Το φιλόδοξο ταξίδι του Ethereum:

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το Ethereum, πολλοί σκεπτικιστές το χαρακτήρισαν απάτη λόγω των φιλόδοξων στόχων του και της αρχικής καθυστέρησης στην κυκλοφορία του.  Έκτοτε όμως, έχει γίνει μία από τις κορυφαίες πλατφόρμες blockchain, επιτρέποντας έξυπνα συμβόλαια(smart contract) και αποκεντρωμένες εφαρμογές (dApps).

2. Η άνοδος του Binance Coin πάνω από την FUD:

Εν μέσω του FUD( fear, uncertainty, doubt ) που περιβάλλει την Binance στις πρώτες μέρες της, το Binance Coin (BNB) εκτοξεύτηκε, καθιστώντας την Binance ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια παγκοσμίως.

3. Οι ρυθμιστικοί αγώνες της Ripple:

Η Ripple αντιμετώπισε ρυθμιστικό έλεγχο και αμφιβολίες σχετικά με τον κεντρικό της χαρακτήρα και το μη καταχωρημένο καθεστώς του νομίσματός της XRP, προκαλώντας δισταγμό σε ορισμένους επενδυτές. Ωστόσο, παρά τις ανησυχίες αυτές, η τεχνολογία της Ripple τράβηξε το ενδιαφέρον χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που αναζητούσαν αποτελεσματικές λύσεις διασυνοριακών πληρωμών.

4. Το “σκαρφάλωμα” της Chainlink:

Στα πρώτα του βήματα, το Chainlink αντιμετώπισε αμφιβολίες και σκεπτικισμό, με ορισμένους να το χαρακτηρίζουν ως απάτη λόγω της περίπλοκης έννοιας του δικτύου του. Έκτοτε έχει αναδειχθεί ως ένας εξέχων πάροχος αποκεντρωμένων υπηρεσιών oracle, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στη σύνδεση έξυπνων συμβολαίων(smart contracts) με δεδομένα του πραγματικού κόσμου.

5. Η αργή αλλά σταθερή προσέγγιση της Cardano:

Το Cardano αντιμετώπισε επικρίσεις κατά τη φάση ανάπτυξής του λόγω της αργής προόδου και της ακαδημαϊκής προσέγγισής του. Ωστόσο, έχει κερδίσει την αναγνώριση του κοινού για την εστίασή του στην ανάπτυξη με γνώμονα την έρευνα και στοχεύει στη δημιουργία μιας πιο ασφαλούς και κλιμακούμενης υποδομής blockchain.

 

Το μονοπάτι για τον εντοπισμό νόμιμων project🧈.

image by pvproductions

Η πλοήγηση σε αυτό το έδαφος απαιτεί έναν χάρτη. Δείτε πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε την ήρα από το σιτάρι:

1. Κάντε την έρευνά σας(DYOR):

Ψάξτε σε βάθος τα Whitepaper, τα ιστορικά των ομάδων και τις συζητήσεις της κοινότητας του project που σας ενδιαφέρει. Διασταυρώστε τις πληροφορίες από διάφορες πηγές έτσι ώστε να δημιουργήσετε μια πιο σφαιρική εικόνα(website, social media κτλ).

2. Ενεργή κοινότητα:

Οι κοινότητες που συμμετέχουν εμπνέουν εμπιστοσύνη οπότε οι ενεργές συζητήσεις και οι ομάδες που ανταποκρίνονται, είναι θετικοί δείκτες.

3. Θεμελιωμένες συνεργασίες:

Οι αξιόπιστες συνεργασίες με γνωστές οντότητες ή αξιοσημείωτους υποστηρικτές, ενισχύουν την αξιοπιστία ενός project.

4. Ιστορικό και εξέλιξη:

Τα project που τηρούν τις υποσχέσεις και επιτυγχάνουν τα ορόσημα, αποδεικνύουν αξιοπιστία. Έλεγξε την πορεία τους σε διάφορες πλατφόρμες όπως το GitHub.

5. Νομοθετική συμμόρφωση:

Τα νόμιμα project τηρούν τους κανόνες και δείχνουν προσπάθειες για συμμόρφωση.

6. Πραγματικές εφαρμογές:

Οι εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο είναι σαν να βάζεις τη θεωρία σε πράξη. Δείχνουν πώς ένα project επιλύει πραγματικά προβλήματα στην καθημερινή ζωή. Όταν ένα project συνάπτει συνεργασίες με εταιρείες ή βιομηχανίες και εφαρμόζει την τεχνολογία του σε πρακτικές καταστάσεις, είναι σαν να βλέπεις το παζλ σου ολοκληρωμένο και αποδεικνύει ότι το project δεν είναι απλώς ένα όνειρο, αλλά έχει πραγματικές δυνατότητες να κάνει τη διαφορά στον κόσμο.

7. Ανεξάρτητοι έλεγχοι:

Τα project που υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους από ανεξάρτητες αρχές, υποδηλώνουν διαφάνεια και αξιοπιστία.

8. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου:

Και σε αυτό θα επιμείνω. Εάν αισθάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά, κάνε ένα βήμα πίσω. Το σφίξιμο στο στομάχι είναι συχνά η καλύτερη πυξίδα σε αυτό το διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο.

 

Συμπέρασμα: Η “Οδύσσεια” της κρυπτογράφησης.

Το ξεκίνημα για το βασίλειο των κρυπτονομισμάτων μοιάζει με την έναρξη μιας συναρπαστικής οδύσσειας. Καθώς περιηγείσαι σε αυτόν τον χώρο, οπλίσου με γνώσεις, μείνε σε επαγρύπνηση απέναντι στις απάτες και αναζήτησε project με ουσία και δυνατότητες. Να θυμάσε ότι, ενώ οι αντιλήψεις του παρελθόντος μπορεί να χαρακτηρίσουν κάτι ως απάτη, αυτό δεν καθορίζει το μέλλον του. Με προσεκτικό έλεγχο και ανοιχτό μυαλό, μπορεί να βρείς τα διαμάντια που κρύβονται μέσα στο χάος του κόσμου της κρυπτογράφησης.

Ελάτε στην κοινότητά μας στο Discord. Εκεί μπορούμε να συζητήσουμε περισσότερα και να μοιραστούμε ιδέες! Join us on Discord

Ευχαριστούμε που διαβάσατε αυτό το άρθρο και ελπίζουμε να σας βοήθησε να κατανοήσετε καλύτερα πως να ξεχωρίζετε τις απάτες στα κρυπτονομίσματα.

Επίσης, μην χάσετε τα άρθρα μας “Επενδύσεις : Diamond Hands” και “20 Κορυφαίες Ταινίες και Ντοκιμαντέρ για Κρυπτονομίσματα” για περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις στις ερωτήσεις που μπορεί να έχετε.

 

Leave a Reply

×